Mai multe

Mai multe

Clubul promotiilor lunare

Verificati produsele organice

Ethiopia

c  o  m  p  a  n  y

PASSION



​Astazi, mai degraba dacat cresterea noilor tufe din seminte, plantatorii produc noi stocuri prin inmultire vegetativa de la butasi si frunzele luate si clonate de la "mama" planta adecvata. Arbustii mama sunt atenti selectati pentru capacitatea lor de a creste viguros, pentru un ridicat randament, rezistenta la atacul daunatorilor, rezistenta la seceta sau inundatii cat si producerea frunzelor de inalta calitate. Centrul Ceaiul de Cercetare in intreaga lume crescatoare de ceai - au lucrat intens de mai bine de un deceniu pentru a dezvolta metode de evaluare a potentialului stoc clonal si selectand cele mai rapid crescand, si plantele cu un randament mai mare. Acest lucru permite agricultorilor sa dezvolte plantatii mai eficiente si in mod semnificativ cresterea marjelor de profit.


Plantele tineri sunt atent intretinute in "incubatoare", pentru o perioada care variaza de la sase la douazeci de luni, in functie de clima, si apoi plantati afara, in gradinile de ceai intr-un spatiu de masurare de 1-1.5 mp (11-16 sq ft). Plantarea urmeaza contururile naturale ale peisajului si terenul este uneori special terasat pentru a ajuta la eliminarea eroziunii solului. Plantele noi sunt lasate ne smulse si ne curatate pentru doi ani, pana cand acestea ajung la o inaltime de aproximativ 1.5-2 m (5-6 ft). Ele sunt apoi curata in mod regulat pentru a le mentine la o inaltime de doar sub un metru si arbustii sunt incurajati sa se raspandeasca si lateral pentru a umple peste tufisul invecinat. Suprafata creata este denumita in continuare "tabelul de jumulire" si frunzele noi ce apar pe partea de sus sunt gata pentru a fi incluse in fabricarea ceaiului, dupa ce au trecut trei ani, la altitudini mai mici, si cinci, la altitudini mari. In zonele foarte calduroase, unde razele solare directe ameninta sanatatea si cresterea plantelor sunt plantati copaci de umbra pentru a le oferi o oarecare protective.















In zonele in care conditiile climaterice raman constante pe tot parcursul anului, cum ar fi in Kenya, planta continua sa creasca in continu, in timp ce in regiunile in care sezoanele se schimba, cum ar fi Nord Estul Indiei si China, exista o perioada somnifera in care tufele nu cresc. Jumulirea are loc cand tufisurile infrunzesc si lasa noi lastari de frunze. In clime calde si echilibrate, plantele infrunzesc regulat, in timp ce in cele racoroase, in regiunile de sezon mergerea la cules are loc de la inceputul primaverii pana toamna tarziu. In unele zone sezoniere (de exemplu, Darjeeling), prima infrunzire este considerata a oferi cele mai bune si aromate ceaiuri. Aceste ceaiuri se dezvolta lent pe timpul soarelui primavaratic mai rece si care se bucura de esenta concentratului de arbust, dupa o somnolenta de iarna. Dar in alte parti ale lumii, de exemplu in Assam, cea de a doua inmugurire este cea care primeste cele mai multe premii si preia preturile mai inalte.


Pentru cele mai bune ceaiuri negre si verzi, culegatorii "culeg atent" mugurii noi prin luarea numai primelor doua frunze noi in un mugur. Pentru unele ceaiuri Oolong, noii boboci ai unui mugursi a trei sau patru frunze sunt de multe ori culese de pe tufisuri. Delicatii noi muguri sunt apucati usor intre varful degetului mare si varful degetului mijlociu si apoi cu atentie rupti, cu o miscare descendenta rapida. Lastarii gingasi si tineri sunt apoi aruncati peste umar in cosurile sau sacii de pe spatele culegatorilor. In Darjeeling, unde frunzele sunt mici, aproximativ 22000 de muguri noi sunt necesari doar pentru un kg (2.2 lb) de ceai in timp ce in Assam, unde frunzele sunt mai mari, aproximativ 10000 lastari vor produce un kilogram de ceai.
















Culegatorii isi incep lucru dimineata devreme, in timp ce roua este inca in tufisuri, astfel incat acestea sa poata obtina cel mai tanar, gingas, crestere si sa atinga obiectivele stabilite de cerintele de cantitate.


Alternativa unei jumuliri atente este medie sau o jumulire grosiera. Acestea dau o cantitate mai mare si greutatea frunzelo, dar o calitate mai scazuta de ceai. Cu o jumulire medie, trei frunze si un mugur sunt rupti, in timp ce o jumulire grosiera include toti mugurii care are doua frunze si un mugur, trei frunze si un mugur si patru frunze si un mugur. Clima si locatia afecta cat de des tufisurile sunt smulse. In Kenya, tufisurile dau muguri noi pe tot parcursul anului si sunt jumulite la fiecare 7-14 zile. In Sri Lanka, mugurii noi sunt adunati la fiecare sapte zile pe timp umed si la fiecare zece , in vreme uscata. Asa cum culegatorii au de lucru prin intermediul terenului sau plantatiei, ei de asemenea rup frunzele brute si mugurii lanti si le arunca la pamant.














In unele parti ale lumii, forta de munca este prea scumpa sau pur si simplu nu este disponibila pentru culesul ceaiului si in astfel de cazuri tufisurile trebuie sa fie recoltate mecanic. De-a lungul ultimilor ani, cercetatorii au dezvoltat foarfece (folosite la tunderea noilor muguri, in practic acelasi fel ca foarfecele acoperite) si masinile manata manual de doi lucratori peste masa de jumulire. Alternativ, culegatorii utilizeaza un fel de tractor mare cu care se "joaca" printre randurile de tufisuri, taind tot ce creste in partea de sus, si acum exista un stil de recoltare care permite culesul de un singur om trecand cu masina data peste tufisuri. Pentru ca aceste masini nu pot fi la fel de descernamantate ce culegatorii umani, ceaiul cules de acestea contine in mod inevitabil tulpini si frunze mai batrane, precum si noua recolta/infrunzire. Aceasta metoda, prin urmare, rezulta intr-un ceai de o calitate proasta.
      

Cultivarea Plantei de Ceai